miercuri, 23 iulie 2014

Argumente pro şi contra privind injecţiile cu toxina botulinică

Toxina botulinică este utilizată atât în combaterea transpiraţiei excesive, cât şi în tratamentele estetice ale ridurilor. Este vorba despre ridurile faciale de expresie: cele dintre sprâncene, cele de pe frunte, de la nivelul gâtului sau cele de la unghiul extern al ochiului. Este recomandat tratamentul cu botox, sau are anumite deficienţe? Află mai multe în cele ce urmează:

Argumente Pro:

  • Toxina botulinică reprezintă un tratament cosmetic extrem de eficient pentru estomparea ridurilor de la nivelul frunţii, dintre sprâncene sau din jurul ochilor.
  • Botoxul redă chipului aspectul dorit, estompând ridurile prin relaxarea muşchiului care se află sub pielea ridată.
  • Totodată, toxina botulinică este folosită cu foarte mare succes în cadrul intervenţiilor care presupun şi utilizarea laserului pentru şlefuirea pielii şi injectarea de acid hialuronic pentru umplerea ridurilor.
  • Toxina botulinică nu grăbeşte îmbătrânirea pielii şi nu transformă expresia facială într-un chip imobil cu aspect nenatural. Relaxarea musculară necesară netezirii pielii şi estompării ridurilor va fi realizată doar pe anumite fascicule din muşchi, acesta pastrându-şi expresia şi acţiunea, în cea mai mare parte. Un estetician specializat nu va „artificializa” niciodată expresia facială, ci doar va îmblânzi ridurile, păstrând naturaleţea chipului.
  • Nu există riscul dependenţei de botox, la modul că după încetarea acţiunii acestei substanţe, ridurile vor continua să apară, însă cu un aspect îmbunătăţit. Aşadar, nu există nici un impediment, în cazul în care nu se mai doreşte o nouă reinjectare, nefiind vorba despre vreo dependenţă fizică sau de vreo modificare în sens negativ la nivelul pielii.
  • După încetarea utilizării injecţiilor cu botox, ridurile nu vor reapărea accentuate, iar după dispariţia substanţei de la nivelul terminaţiilor nervoase, se va reinstala mobilitatea musculaturii. Cu trecerea timpului, ridurile îşi vor face din nou apariţia, însă estompate. Aşadar, o astfel de îngrijorare nu are nici o bază reală.

Argumente Contra

  • Practic, singurul punct defavorabil al injecţiilor cu toxina botulinică este faptul ca efectele nu sunt permanente sau de o durată prea lungă, ele persistând între 3 şi 6 luni.
  • Reacţiile secundare care pot să apară, sunt perfect normale şi constă în posibilitatea apariţiei unor mici echimoze sau în înroşirea locului injectării, însă acestea vor dispărea rapid.
  • Foarte rar apar reactii alergice sau in cazul in care se injecteaza in alte locuri decat cele stabilite si dovedite ca sigure, poate sa pareza temporară.

În timpul primei consultaţii la medicul estetician, pacientul va avea oportunitatea de a preciza exact care sunt ridurile ce se doresc a fi estompate şi i se vor explica toate avantajele şi dezavantajele, alături de costurile procedurii necesare. Intervenţia va dura aproximativ 10 minute, după care pacientul îşi va putea relua activitatea zilnică, nefiind nevoie de spitalizare, iar rezultatele vor fi evidente după 3-4 zile. Important de reţinut mai este şi faptul că terapia ridurilor va include şi unele modificări comportamentale cum ar fi, o hidratare şi o dietă adecvate, utilizarea cremelor topice farmaceutice şi a celor pentru protecţie solară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu